Landsrettens afgørelse understreger vigtigheden af klare vedtægter i ejerforeninger

Den 20. juni 2025 afsagde Vestre Landsret en afgørelse i ankesagen BS-31225/2023-VLR, der berørte flere væsentlige aspekter af forældelse, passivitet og beslutningsprocesser i ejerforeninger. Sagen viser betydningen at have klare vedtægter i ejerforeninger og også betydningen af overholdelse heraf samt hvor hurtigt der skal reageres når man med medlem mener at beslutninger er truffet i strid med vedtægter.

17. juli 2025

Sagens omstændigheder

Sagen drejede sig om en ejerforening, der omfattede fem lejligheder, hvor ejerne af to af lejlighederne, A, B og C, havde anlagt sag mod ejerforeningen. De ønskede at få annulleret en beslutning fra 2016 om individuel vandmåling. Ifølge foreningens vedtægter krævede beslutningen et 2/3-flertal for at være gyldig. Da beslutningen ikke var truffet med dette flertal, fandt landsretten, at den var ugyldig.

Uanset dette resultat fandt Landsretten dog at A, B og C var afskåret fra at få medhold i deres krav, da de først gjorde indsigelse i 2019. Landsretten vurderede, at de havde udvist en sådan passivitet, at de ikke længere kunne anfægte beslutningen.

Sagen indeholdt også et krav om, at ejerforeningen skulle udbedre mangler på ejendommens gavl. Her fastslog Landsretten, at ejere, som ikke er væsentligt og individuelt berørt af en mangel ved en ejendom, ikke kan kræve, at ejerforeningen udbedrer manglen, uden en beslutning truffet på generalforsamlingen. Det kræver enighed fra et relevant flertal af ejerforeningens medlemmer, og det kan ikke omgås ved at anlægge sag direkte mod foreningen.

Det er således af afgørende betydning, at I som ejerforening sørger for at have klare vedtægter, der klart fastlægger, hvordan beslutninger skal træffes, hvordan konflikter skal håndteres, og hvordan medlemmerne skal beskytte deres rettigheder mod ugyldige beslutninger. Samtidig er det vigtigt, at medlemmerne handler hurtigt og rettidigt, hvis de ønsker at anfægte beslutninger, da passivitet kan føre til, at retten til at gøre indsigelse forældes.

Denne afgørelse bør være en vigtig påmindelse til alle ejerforeninger om nødvendigheden af klare vedtægter, der beskytter både ejerforeningen og dens medlemmer mod fremtidige tvister og juridiske komplikationer.

Har du spørgsmål i forbindelse med køb af ejerlejlighed eller til jeres forenings vedtægter så kontakt mig.

Brug for sparring om forestående generationsskifte så kontakt os.

Hos Advokatfirmaet Weyhe Grønbæk har vi stor erfaring med at rådgive klienter om generationsskifte, både hvad angår skat, jura og også den familieretlige del af generationsskiftet. Vi anbefaler altid, at man søger kvalificeret rådgivning tidligt i processen, således tilrettelæggelse, beregninger mv. kan sker i tæt samarbejde mellem parterne, revisor og advokat.

Har du spørgsmål så kontakt os.